Vachtverzorging


100% KATVRIENDELIJK

Bij Cattelientje nemen we ruim de tijd en behandelen jouw kat met liefde en geduld. Bij ons wordt je kat niet vastgebonden, wat alleen maar meer stress zou veroorzaken.

BEHANDELING OP MAAT

Of je kat nu angstig, levendig, speels, onzeker, oud of relaxt is, bij Cattelientje passen we ons volledig aan en nemen we de tijd om je geliefde huisdier de beste behandeling op maat te geven. Of het nu een kitten of een senior is, elke kat verdient speciale zorg.

PERSOONLIJK ADVIES

Elke kat is uniek en heeft verschillende vachtstructuren. Daarom krijg je bij ons persoonlijk advies en handige tips, zodat je thuis zelf aan de slag kunt met de juiste kammen en technieken.

GELUKKIGE KAT

Na een trimbehandeling bij Cattelientje zal je merken dat je kat zich weer beter in haar vel voelt. Zowel baasje als kat zijn gelukkig na een bezoek aan ons salon!

Waarom ga je met de kat naar het trimsalon?

Er bestaat nog steeds een misvatting dat katten geen vachtverzorging nodig hebben en zelf voor hun vacht kunnen zorgen. Maar dit is niet altijd het geval!

Hoewel katten inderdaad hun vacht kunnen wassen en kammen met hun tong, is de realiteit soms anders en hebben sommige katten extra hulp nodig van een ervaren kattenvachtspecialist.

Heeft jouw kat moeite met kammen thuis? Zijn er klitten die je niet zelf kunt verwijderen? Zitten er klitten op lastige plekken zoals de oksels, buik of liezen? Wil je je kat helpen tijdens de ruiperiode? Of heeft je kat last van haarballen? Steeds meer katten hebben behoefte aan vachtverzorging.

Bij Cattelientje zijn alle katten welkom: korthaar, langhaar, ras of huiskat, jong of oud.

Vooral oudere katten, zieke katten of katten met overgewicht hebben vaak extra hulp nodig!

Hoe verloopt de wellness treatment van jouw kat?

Bij Cattelientje hechten we veel waarde aan het comfort en welzijn van jouw kat tijdens de trimbehandeling. Daarom mogen baasjes altijd bij hun kat blijven om stress te minimaliseren en als afleiding te dienen.

We beginnen altijd met een grondige inspectie van de vacht om eventuele problemen te identificeren. Kunnen klitten gemakkelijk worden verwijderd, of is scheren noodzakelijk? We streven altijd naar de beste oplossing voor jouw kat en bespreken dit graag samen. Soms is scheren de enige optie. Hoewel het even kan wennen zijn aan de nieuwe look van je kat, zal hij of zij uiteindelijk gelukkiger zijn.

Daarnaast ontvang je advies over geschikte kammen voor de vacht van jouw kat en tips voor verdere verzorging thuis.

Op verzoek van de klant kunnen ook de nagels worden geknipt. Daarnaast worden de ogen en oren geïnspecteerd en indien nodig gereinigd.

De duur van de behandeling hangt af van de conditie van de vacht en hoe goed je kat meewerkt. We trimmen altijd op het tempo van de kat en nemen voldoende tijd zodat hij of zij kan wennen aan de omgeving en zich comfortabel voelt.

Vergeet niet om een dekentje mee te brengen met de geur van je kat voor extra comfort, en favoriete snoepjes of speeltjes voor afleiding.

Het is handig om ook het materiaal mee te nemen dat je thuis gebruikt voor de verzorging van je kat, zodat we kunnen bekijken of dit geschikt is voor jouw lieveling.

De verschillende vachttypes

  • DE KORTHARIGE KAT
    Kortharige katten hebben vaak baat bij hulp tijdens de rui, om overtollige haren te verwijderen en een gezonde vacht te behouden. Hoewel ze in staat zijn om losse haren zelf op te likken, kunnen ze bij overmatige rui of gezondheidsproblemen wat hulp gebruiken. Sommige rassen, zoals de Brits Kortharen, hebben zelfs een zeer dichte vacht die regelmatig kammen vereist. Samen met jou bespreek ik welke vachtbehandeling het beste is voor jouw kat.

  • DE LANGHARIGE KAT
    Langharige katten hebben meer moeite met het verzorgen van hun vacht, vooral tijdens de ruiperiode. Dit kan leiden tot klitten en vervilting. Hoewel veel langharige katten hun vacht goed kunnen onderhouden, kan bij te veel klitten of vervilting scheren noodzakelijk zijn. Dit hoeft echter niet altijd volledig te zijn en kan ook plaatselijk worden uitgevoerd. Ik kijk individueel naar elke kat en bepaal welke vachtverzorging het beste is.

  • DE OUDERE KAT
    Oudere katten vertonen vaak minder lenigheid en kunnen kampen met verschillende gezondheidsproblemen, waardoor ze moeite hebben om zelf hun vacht te verzorgen. Dit kan resulteren in een doffe vacht, vettige textuur en gemakkelijke vorming van klitten. Vachtverzorging is voor deze katten van groot belang. Bij Cattelientje wordt niet alleen naar de vacht gekeken, maar ook naar het algemene fysieke welzijn van de kat. We bespreken wat het beste is voor jouw kat en houden tijdens de behandeling rekening met eventuele aandoeningen zoals artrose of reuma, om ervoor te zorgen dat de behandeling altijd comfortabel en aangenaam is voor jouw kat.

Scheren

Scheren is soms de enige oplossing. Bij een ernstig vervilte vacht is kammen of borstelen niet mogelijk, wat niet alleen pijnlijk is maar ook te lang zou duren. Een viltlaag bemoeilijkt de beweging van de kat en verstikt de huid eronder, wat allemaal erg ongemakkelijk en pijnlijk is voor de kat.

Katten zijn echter zeer goed in het verbergen van pijn, waardoor veel eigenaren zich niet realiseren hoezeer de kat lijdt onder de vervilte plekken. Na een scheerbeurt zal de kat zich aanzienlijk beter voelen.

Bij het scheren worden enkel de vervilte delen geschoren, terwijl de rest van de vacht volledig wordt uitgekamd. Ik raad het volledig scheren van de kat ten zeerste af, omdat de vacht van de kat ook als bescherming dient en de kat zich ongemakkelijk zal voelen als deze helemaal 'naakt' is.

Het is aan te raden om elke 8 tot 12 weken een bezoek te brengen aan het trimsalon voor een vachtbehandeling om klitten te voorkomen. Door regelmatig te trimmen, kunnen we klitten voorkomen en is scheren vaak niet nodig.

Het is normaal dat een kat haar verliest, daarom zal ik NOOIT een kat scheren omdat de eigenaren de haren beu zijn.