Het verharen van uw hond

Iedere hond verhaart en kent een periode van rui.

Vaak gaan mensen de hond regelmatig kammen en borstelen om minder haar in huis te vinden. Maar dit helpt niet. Integendeel. Daardoor gaan de honden juist nog meer ruien. 

De meeste honden hebben een dubbele vacht, namelijk een ondervacht en een bovenvacht. De onderwol heeft o.a. als functie; het beschermen van de huid en het regelen van de temperatuur d.m.v. een isolerende werking tegen zowel kou als warmte.

Meestal komt een hond twee keer per jaar in de rui: In het voorjaar en in het najaar. Als eerste laat de onderwol los en als deze eruit is volgt er nog een periode dat er wat dekharen loslaten.

De hond mag enkel op dit moment ontwold worden, maar op de andere momenten niet. De laatste dekharen vallen er vanzelf wel uit en dit proces duurt enkele weken. Hierna is de hond door de ruiperiode heen en moet de vacht rust krijgen om weer aan te groeien.

Er worden ook veel materiaal verkocht voor de onderhoud van uw hond die niet geschikt zijn voor de vacht. Het probleem hierbij is dat veel borstels en kammen te veel ondervacht verwijderen, ook de ondervacht die nog niet los staat. Ook worden vaak tijdens het borstelen enkele dekharen mee verwijderd die er nog niet aan toe waren om in deze ruiperiode los te laten. Het gevolg hiervan is dat de ruiperiode verstoord is! De huid vertoont op de plekken waar het haar met geweld is uitgetrokken kale plekken. Wij zien ze niet omdat het maar om zeer kleine plekjes gaat. Maar er wordt ontzettend snel nieuw haar aangemaakt, omdat op dat plekje de huid niet meer beschermd is. De kwaliteit van dat haar is minder omdat deze erg snel moet groeien om de kale plek te bedekken. Ook kan er meer haar worden aangemaakt om weer een goede bescherming van de huid te krijgen. Als u nu de hond elke week borstelt en vacht eruit trekt, heeft u er op een gegeven moment zelf voor gezorgd dat uw hond constant in de rui is. Ook is de vachtkwaliteit veel minder, omdat de haren zo ontzettend snel moeten groeien.

Om dit te voorkomen, werken we hier met de was- en blaasmethode. Met deze methode verwijderen we enkel haren die op dat moment in de rui zitten.

Bij honden, zoals vb Golden Retriever, Engelse Cocker,... moet u enkel de lange bevedering tussendoor knoopvrij houden. Van de rug blijft u best af met een borstel of kam. Hier ontstaan namelijk geen klitten. 

Als we deze methode verschillende keren toepassen, zal de hond zijn of haar normale ruiperiode weer terug krijgen.  Dan ga je veel minder haar in huis terugvinden. 

Overigens is het een fabeltje dat een bad slecht zou zijn voor uw hond. Met een goede kwaliteit shampoo, speciaal gemaakt voor de huid en de vacht van de hond, is dit absoluut geen probleem. Gebruik nooit shampoo voor mensen of afwasmiddel want dit ontvet de huid van uw hond. Een hond heeft namelijk een andere PH waarde van de huid dan wij mensen. Mits een goede shampoo gebruikt wordt, kunt u uw hond maandelijks in bad doen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de huid en vachtkwaliteit van uw hond.